1. Limited time only! Sign up for a free 30min personal tutor trial with Chegg Tutors
    Dismiss Notice
Dismiss Notice
Join Physics Forums Today!
The friendliest, high quality science and math community on the planet! Everyone who loves science is here!

Easy Physics Questions: Please Check my Answers!

  1. Jan 27, 2013 #1
    1. The problem statement, all variables and given/known data
    1. The acceleration of an object undergoing uniform circular motion is constant in
    a. magnitude only b. direction only
    c. both magnitude and direction d. neither magnitude nor direction

    2. The centripetal force on a car rounding a curve on a level road is provided by
    a. gravity b. friction between its tires and the road
    c. the torque applied to its steer d. its brakes



    3. The radius of the path of an object in uniform circular motion is doubled. The centripetal force needed if its speed remains the same is
    a. half as great as before b. the same as before
    c. twice as great as before d. four times as great as before




    4. The centripetal force that keeps a stone attached to a string in a vertical circle is given by:
    a. the tension of the string
    b. the centrifugal force pulling down
    c. the tension plus the weight of the stone
    d. the tension minus the weight of the stone




    5. The centripetal force needed to keep the earth in orbit is provided by
    a. inertia b. its rotation on its axis
    c. the gravitational pull of the sun d. the gravitational pull of the moon







    6. The gravitational acceleration ‘g’ of an object
    a. has the same value everywhere in space
    b. has the same value everywhere on the earth’s surface
    c. varies somewhat over the earth’s surface
    d. is greater on the moon because of its smaller diameter





    7. If the earth were three times farther from the sun than it is now, the gravitational force exerted on it by the sun would be
    a. three times as large as it is now b. nine times as large as it is now
    c. one-third as large as it is now d. one-ninth as large as it is now




    8. Newton realized that:
    a. the force between two objects is inversely proportional to the distance between them
    b. the force between two objects is inversely proportional to the square of the distance between them
    c. the force between two objects is directly proportional to the distance between them
    d. the force between two objects is directly proportional to the square of the distance between them.


    9. Two masses, m1 and m2, are separated by a distance r. The force of attraction between the two masses is FG = 150 N. If m1 is tripled, what is the new FG?
    a. 150 N b. 300 N
    c. 75 N d. 450 N


    10. Two masses, m1 and m2, are separated by a distance r. The force of attraction between the two masses is FG = 150 N. If r was halved and both masses doubled, what is the new FG?
    a. 2400 N b. 1200 N
    c. 150 N d. 450 N





    My attempts at answers:
    1. a
    2. c
    3. a
    4. a
    5. c
    6. b
    7. d
    8. b
    9. d
    10. a
     
  2. jcsd
  3. Jan 27, 2013 #2
    #2 - Think again. Think about: if this force were absent, the car wouldn't be able to round the curve.

    #6 - The earth is not a perfect sphere.

    #10 - [Edit: Nevermind, the answer you supplied is correct.]
     
    Last edited: Jan 27, 2013
  4. Jan 27, 2013 #3

    #2- I believe that it would be the friction between the tires and the road because without the friction, you would just continue to go straight.

    #6- I believe that it would vary on some places in Earth, because of the different distances from the earths center

    #10- I believe that it will be 1200 N because I forgot to take into account halving it.

    By the way Thank You So Much for your help!!
     
  5. Jan 27, 2013 #4
    #2 - Yes!

    #6 - Correct.

    #10 - [sorry, this is correct]
     
    Last edited: Jan 27, 2013
  6. Jan 27, 2013 #5

    Does the force stay the same? At 150 N?
     
  7. Jan 27, 2013 #6
    When both masses are doubled, the force is quadrupled.
     
  8. Jan 27, 2013 #7
    My apologies -- the original answer was correct.

    When the radius is halved, the force increases by a factor of 4. And when both masses are doubled, the force is quadrupled. So the force ultimately increases by a factor of 16.
     
  9. Jan 27, 2013 #8
    Okay so the original 2400 N is correct right?
     
  10. Jan 27, 2013 #9
    Yes. Sorry for the confusion.
     
Know someone interested in this topic? Share this thread via Reddit, Google+, Twitter, or Facebook