# Simple Distance, Rate, Time Problem

• MHB
MachineCode
Not sure what I'm doing wrong...

Problem:

Sisters Helen and Anne live 332 miles apart. For Thanksgiving, they met at their other sister’s house partway between
their homes. Helen drove 3.2 hours and Anne drove 2.8 hours. Helen’s average speed was four miles per hour faster than
Anne’s. Find Helen’s average speed and Anne’s average speed.

Book Answer: Helen = 60mph, Anne = 56 mph

My work:

// This is the equation I derived
2.8r + 3.2(r+4) = 332

// Solve
= 2.8r + 3.2r + 12.8 = 332
= (2.8r + 3.2r) + 12.8 = 332
= 6.r + 12.8 = 332
= 6r = (332-12.8)
= (6r/6r) = (319.2/6r)
r = 53.2

Helen = 53.2 + 4

Helen: 57.2 mph, Anne: 53.2mph

Check:

57.2 x 3.2 = 183.04
53.2 x 2.8 = 148.96

183.04 + 148.96 = 332

## Answers and Replies

Gold Member
MHB
Not sure what I'm doing wrong...

Problem:

Sisters Helen and Anne live 332 miles apart. For Thanksgiving, they met at their other sister’s house partway between
their homes. Helen drove 3.2 hours and Anne drove 2.8 hours. Helen’s average speed was four miles per hour faster than
Anne’s. Find Helen’s average speed and Anne’s average speed.

Book Answer: Helen = 60mph, Anne = 56 mph

My work:

// This is the equation I derived
2.8r + 3.2(r+4) = 332

// Solve
= 2.8r + 3.2r + 12.8 = 332
= (2.8r + 3.2r) + 12.8 = 332
= 6.r + 12.8 = 332
= 6r = (332-12.8)
= (6r/6r) = (319.2/6r)
r = 53.2

Helen = 53.2 + 4

Helen: 57.2 mph, Anne: 53.2mph

Check:

57.2 x 3.2 = 183.04
53.2 x 2.8 = 148.96

183.04 + 148.96 = 332
Why do you think this is wrong?

-Dan

MachineCode
Why do you think this is wrong?

-Dan
Because the book gives a different answer.

Gold Member
MHB
Because the book gives a different answer.
I agree with your answers. Just to check, what are the book answers?

-Dan

MachineCode
I agree with your answers. Just to check, what are the book answers?

-Dan
The books answers are 60mph and 56mph