Dismiss Notice
Join Physics Forums Today!
The friendliest, high quality science and math community on the planet! Everyone who loves science is here!

If a day equaled 1000 years. How many years is half an hour?

  1. Aug 24, 2009 #1
    If a day equaled 1000 years. Then from that day, how many years and days would half an hour be if you counted from today to 1000 years in the future?

    Of course the 1000 years has leap years, so those would have to be calculated as well.

    Me and some friends are curious to know the answer. It's not homework or anything like that, just curiosity.

    I did the math myself on my pc calculator and got above 20 years and below 30 years, but I want the know Exactly for my own edification. :)
     
  2. jcsd
  3. Aug 24, 2009 #2

    symbolipoint

    User Avatar
    Homework Helper
    Education Advisor
    Gold Member

    The question is badly designed. You propose a ratio of two time units and then you present a question using a third time unit.

    This attempt here may or may not be wrong:
    (1 day)/(1000 years) = (0.5 hours)/(U years), where U is an unknown number of years. If this attempted proportion is wrong, then determine why and fix it.
     
  4. Aug 24, 2009 #3
    I think this is how to write it after googling the math you wrote:

    1 day = 24 hours
    (1000 years)/(one 24 hour day) = 365 242.199 days a millennia
    How many days is half an hour of the divisor?
     
    Last edited: Aug 24, 2009
  5. Aug 24, 2009 #4
    You can use simple division to do this:

    1 day = 24 hours = 48 half hours

    1000/48 = 20.8333333........

    This is disregarding the "extra" days, so to speak.

    But if you want to find out an exact number you must do some research, I might be wrong here, but a year with 1 extra day occurs once every 4th year, so:

    1000/4 = 250 this is 250 years with 1 extra day, which changes the math into making us take into account that 250 years of those 1000 has 366 days instead of 365, and unless I have done something wrong here (It's VERY early in the morning for me and I have not had my morning coffee yet):

    (366*250)+(365*750) = 91500+273750 = 365250

    This means that there are 250 extra days which we can put into our old equation by:

    250/365 = ~0,685

    And we can therefore put this in:

    1000,685/48 = 20,84760416666666666666666666666661.

    Once again, it is still VERY early in the morning and I have not had my coffee yet, so don't start going all caveman and bash me in the head if I missed a number or two =P
     
    Last edited: Aug 24, 2009
  6. Aug 24, 2009 #5

    D H

    User Avatar
    Staff Emeritus
    Science Advisor

    20.83333.... is the correct number, on average.

    Forget leap years. Use a more sane representation of years such Julian years (365.25 days, exactly) or tropical years (365.24218967 days at the epoch J2000.0) and the correct number is 20.8333..., period.
     
  7. Aug 24, 2009 #6
    so 21 years roughly then. Ok, thank you very much for your generous help kind people. :D
     
  8. Feb 13, 2010 #7
    Here's a formula I learned about. How many mins are in a day? To figure this (24hrs x 60mins = 1440 mins) Then take (1440 mins divided by 1000yrs = 1.44 mins per yr) Are you following me? Then to calculate This half hour you would need to know how much one hour is. (60min divided by 1.44 = 41.666667 yrs) Convert (41.666667 yrs) (.666667 x 12 months = 8 months) 41 yrs and 8 months (41.8 divided by 2 = 20.9yrs + 2010.2 = 2031.1) so January 1, 2031 Will mark 30 min equivlent of 1000yrs. This is 20.9 yrs from Feburary 13, 2010
     
  9. Aug 8, 2011 #8
    Ok everybody here is the low down

    a half hour from any given day(say today) in the time reference your requesting would be as follows
    simply add 20 years 9 months 28 days 19 hours 12 mins 00 seconds to the moment your referencing.

    Now if you want to go 1000years into the future!!! that means that ever day would have to equal the above time frame
    for 1000 years .....hmmmm let see

    there are 365,242.199 days in 1000yrs so 365,242.199 days x 20.82 years = 7,604342.58318 years

    its 2011 now so it would be the year 7,606,353 AD ummmm thats a long time away


    more fun math on the topic


    If a day equals 1000 years, How much time is 1 hour

    1000/24h = 41.66666666666666667
    1 hour = 41.66 years
    41.66 years = 41 years 7 months 28 days 1 hour 26min 24 seconds

    That means if you where able to warp travel to another planet in the cosmos with a
    barrel of freshly smashed grapes, leave the grapes behind and warp back to earth.

    If 1 day on earth equaled 1000yrs on the planet you left the grapes on, you could watch your favorite TV show, warp back and you would have some old 40 plus year old wine!!
    that would be a nice little trick!!!

    Just make sure if you take your little brother you don't leave him behind!! Even for a second!! lol... you could get home take a leak in the bathroom, plop your butt down on the couch and go... " uhh where's Bobby?"
    Immediately warp back for him and find.... he's now your older bother... and he'll prob kick your *** too... just say'n.

    lets see.... if you left him there for.... this much time would go by!

    1 second = 0.01157 years OR 4 days 5 hours 25 mins 26 seconds

    1 minute = .694 years OR 8 months 9 days 20 hours 9 mins

    2 minutes = 1.388 years OR 1 year 4 months 19 days 16 hours 18 mins

    3 minutes = 2.0826 years OR 2 years 29 days 12 hours 28 mins 48 seconds

    hope this helps

    Randy East
     
    Last edited: Aug 8, 2011
  10. Sep 12, 2011 #9
    To Mr Magoo,
    I am sorry to put a kink in your question or in the answers of those here, however I think I know where you got the question from, due to the use of the word edification. 1 day=1000 years is only half the equation. You now need to take that thousand years and make them like a day; which is 1000 years. Therefore the full equation would be: 1000 x 1000 = 1,000,000. Now you can do the division for a half hour from a 24 hour day, set it in decimal format and then divide that result by one million and you will have your answer.
     
Know someone interested in this topic? Share this thread via Reddit, Google+, Twitter, or Facebook